Загнибіда Раїса Павлівна Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної та курортної справи |
ЗАГНИБІДА РАЇСА ПАВЛІВНА
кандидат педагогічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної та курортної справи
ОСОБИСТІ ДАНІ: українка, одружена, 1967 р.н.
ПОСАДА: доцент кафедри готельно-ресторанної та курортної справи
ВЧЕНИЙ СТУПІНЬ: кандидат педагогічних наук
МОВИ: українська, російська – вільно, німецька – зі словником.
НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ: професійна освіта, дослідження та оптимізація методів формування професійних компетентностей у майбутніх фахівців готельно-ресторанної та курортної справи, питання кулінарії, зокрема етнічні особливості національної кухні, готельно-ресторанна сфера.
ОСВІТА:
Середня освіта: Мислятинська восьмирічна школа Ізяславський район, Хмельницька обл. (1976–1983 рр.).
Луцьке педагогічне училище ім. Ярослава Галана (1983- 1987 рр.) Кваліфікація вчитель початкових класів, старший піонервожатий.
Вища освіта: Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника (2002-2005 рр.). Кваліфікація: вчитель початкових класів. Диплом спеціаліста з відзнакою ВА № 28049457 від 01.07.2005 р.
ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника (2007-2008 рр.). Кваліфікація: викладач педагогіки, вчитель початкових класів. Диплом магістра з відзнакою ВА № 35385974 від 01.07.2008 р.
Дипломна робота: «Патріотичне виховання учнів молодшого шкільного віку засобами туристсько-краєзнавчої роботи». Науковий керівник – доцент кафедри туризмознавства та краєзнавства. Факультету туризму ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника к.п.н., доц. Гуменюк Галина Михайлівна.
Кандидатська дисертація: «Педагогічні умови професійного самовдосконалення майбутнього менеджера туризму в позааудиторній діяльності». Науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького – Майборода Галина Яківна.
Науковий ступінь кандидата педагогічних наук із спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти присуджено рішенням спеціалізованої вченої ради ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» (диплом ДК № 022517 від 26.06.2014 р.).
У 2023 році здобула ступінь магістра за освітньою програмою “Курортна справа” з галузі знань “Сфера обслуговування”, спеціальності “Готельно-ресторанна справа” у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.
ВЧЕНЕ ЗВАННЯ:
доцент кафедри готельно-ресторанної та курортної справи (атестат АД № 003485; рішення Атестаційної комісії Міністерства освіти і науки України Наказ № 1553 від 16.12.2019 р.; (Рішення Вченої ради ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» протокол № 9 від 05.11.19 р. )
Монографії:
- Загнибіда Р. П., Лояк Л. М. Культурна спадщина населення Прикарпаття. Dziedzictwo Kulturowe regionu pogranicza. Tom VIII. Corzow Wielko Polski, 2020. C. 285-299.
Статті у наукових виданнях, що цитуються у науко метричних базах Scopus та WoS:
- Klapchuk V.M., Klapchuk M.V., Zahnybida R.P., Pozdniakov O.V. Nature conservation areas in Galicia. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9(1). S. 204–209.
- Lesia V. Kovalska, Halyna P. Shchuka, Anzhella R. Mikhailuk, Raisa P. Zagnibida, Tetiana I. Tkachenko. Development of tourism is in the epoch of economically – politically reforms and war in Ukraine. Geol. Geograph. Geology, 2020/29(1). 94–101.
Статті, видані у закордонних виданнях:
- Загнибеда Р.П. К вопросу профессиональной подготовки будущих менеджеров туризма. Science and education a new dimension: Pedgogy and Psychology. 2013. Vol. 7. С. 73–76.
- Загнибіда Р.П. Развитие прфессионализма будущих специалистов по туризму в процессе самоусовершенствония. YEARBOOK OF INTERNATIONAL UNIVERSITY COLLEGE: TENTH INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE EDUCATIONAL MANAGEMENT: EFFECTIVE PRACTICES Scientific Research and Creativity. Будапешт, 2014. Volume VII. С. 307–314.
Статті у фахових виданнях України:
- Загнибіда Р.П. Характеристика чинників процесу професійного самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2010. Вип. 183. Ч. ІV. С. 52–55.
- Загнибіда Р.П. Активізація потребно-мотиваційної сфери студентів як чинник оптимізації самостійної пізнавальної діяльності. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Луганськ, 2011. Вип. 4 (215). Ч. ІІ. С. 172–177.
- Загнибіда Р.П. Формування у майбутніх менеджерів туризму потреби в професійному самовихованні. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць Черкаси, 2011. Вип. 203. Ч. ІІІ. С. 35–39.
- Загнибіда Р.П. Особливості формування комунікативної компетентності майбутніх менеджерів туризму в позааудиторній роботі ВНЗ. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2012. Вип. 10 (223). С. 51–54.
- Загнибіда Р.П. Теоретичний аналіз дефініції «професійне самовдосконалення менеджера туризму. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2013. Вип. 10 (263). С. 57–61.
- Загнибіда Р.П. Особливості професійного самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Луганськ, 2013. Вип. 18 (277). Ч. ІІІ. С. 39–44.
- Загнибіда Р.П., Л.В. Польова. Значення готельного господарства в збільшенні конкурентоспроможності туристичної індустрії. Карпатський край. Наукові студії з історії, культури, туризму: збірник наукових праць. Івано-Франківськ, 2014. Вип. № 2 (5). С. 165–170.
- Загнибіда Р. П., Л.В. Польова Пoзaaудитopнa дiяльнicть як складова професійної пiдгoтoвки майбутніх фахівців сфери обслуговування. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2014. Вип. № 30 (323). С. 73–81.
- Загнибіда Р.П. Пoзaaудитopнa дiяльнicть студентів у системі їхньої професійної підготовки. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2015. Вип. № 10 (343). С. 59–69.
- Загнибіда Р.П. Професійне самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму. Карпатський край. Наукові студії з історії, культури, туризму: збірник наукових праць. Івано-Франківськ, 2015. № 1–2 (6–7). С. 162–167.
- Загнибіда Р.П. Акмеологічні ресурси розвитку майбутніх фахівців з туризму і формування формування їх професіоналізму». Педагогічна освіта: теорія і практика. Збірник наукових праць. Кам’янець-Подільський, Вип. 19 (2–2015). Ч. 1. С.208–214.
- Загнибіда Р. П. Значення педагогічних умов у процесі самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму в позааудиторній діяльності. Science and education a new dimension: Pedgogy and Psychology. Будапешт, 2016. ІV (42), Issue: 87. С. 49–54.
- Загнибіда Р.П. Пoзaaудитopна дiяльнicть як нeвiд’ємна cклaдoва пpoфeciйнoї підготовки фахівців сфери обслуговування. Педагогічний альманах, КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»: збірник наукових праць. Херсон, 2016. Вип. 29. С. 129–136.
- Загнибіда Р.П., Лояк Л.М. Характеристика регіональних аспектів розвитку ресторанного господарства як складової туристичної індустрії. Карпатський край. Наукові студії з історії, культури, туризму: збірник наукових праць. Івано-Франківськ, 2016. № 8. С. 150 – 158.
- Загнибіда Р. П. Обгрунтування педагогічних умов самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму у позааудиторній діяльності. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2016. Вип. 8 (343). С. 43–50.
- Загнибіда Р. П. До питань формування професійної зрілості майбутніх менеджерів туризму. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2017. Вип. № 2. 2017. С. 36-42.
- Загнибіда Р. П. Особливості формування професійної культури майбутніх менеджерів туризму. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки: збірник наукових праць. Черкаси, 2017. Вип. № 6. 2017. С.67-71.
- Загнибіда Р. П. Організація соціально-педагогічної роботи у сфері дозвілля учнів гірських шкіл. Наукове фахове видання з педагогічних наук. Гірська школа українських карпат: збірник наукових праць. Івано-Франківськ, 2018. № 18. С. 27-32.
- Загнибіда Р.П., Лояк Л.М. Формування комунікативної культури студентів у процесі професійної підготовки спеціалістів готельно-ресторанної справи. Наукове видання Обрії. Науково-педагогічни й журнал. Випуск №2(47), 2018. С.50-53.
- Загнибіда Р.П., Мицканюк Н. Я. Проблеми та перспективи розвитку ділового туризму в івано-франківській області. Карпатський край. Наукові студії з історії, культури, туризму: збірник наукових праць. Івано-Франківськ, 2019. № 1-2 (12-13). С. 146 – 152.
Навчально-методичні видання (лише посібники, підручники):
- Загнибіда Р.П., Лояк Л.М. Організація ресторанного господарства: метод. реком. до виконання курсової роботи дисципліни. Івано-Франківськ: Фоліант, 2012. 65 с.
- Загнибіда Р.П. Професійне самовдосконалення майбутнього менеджера туризму в позааудиторній діяльності: метод. реком.. Черкаси: ФОП Гордієнко Є.І., 2013. 106 с.
- Загнибіда Р. П. Організація ресторанного господарства: Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт для підготовки студентів спеціальності 242 «Турим» освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр». Івано-Франківськ, 136 с.
- Загнибіда Р.П., Лояк Л. М., Андрухів Я.М. Технологія продукції ресторанного господарства. Лабораторний практикум: Навчально-методичне видання. Івано-Франківськ, 2017. 68 с.
- Загнибіда Р. П. Організація ресторанного господарства: Навчально-методичний посібник для підготовки бакалаврів спеціальності «Туризм». Івано-Франківськ, 2017. 199 с.
- Загнибіда Р.П. Документоведення в готельно-ресторанній справі. Навчальні програми фахових дисциплін для підготовки бакалаврів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»: Навчально-методичний посібник. За ред. проф. В.М. Клапчука. Івано-Франківськ: Фоліант, 2017. С. 214 –218.
- Загнибіда Р.П. Культура в готельно-ресторанній справі. Навчальні програми фахових дисциплін для підготовки бакалаврів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»: Навчально-методичний посібник. За ред. проф. В.М. Клапчука. Івано-Франківськ : Фоліант, 2017. С. 205 –209.
- Загнибіда Р.П. Культура в готельно-ресторанній справі. Готельно-ресторанна справа (самостійна робота студентів) : навч. метод. посіб. відп. ред. проф. В.М. Клапчук. Івано-Франківськ: Фоліант, 2017. C.192–199.
- Загнибіда Р.П., Польова Л.В. Етнічні кухні: Навчально-методичний посібник. Київ. Видавничий дім « АртЕк», 107 с.
- Загнибіда Р.П., Лояк Л. М. Технологія продукції ресторанного господарства. Лабораторний практикум: Навчально-методичне видання. Івано-Франківськ, 2019. 85с.
- Загнибіда Р.П. Барна справа. Навчально-методичний посібник.. Івано-Франківськ, 2020. 292с.
Авторські свідоцтва на твір:
- Загнибіда Р.П. Навчально-методичний посібник «Організація ресторанного господарства» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 82540. Дата реєстрації – 26.10.2018 р.
- Загнибіда Р.П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт «Організація ресторанного господарства». Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 82536. Дата реєстрації – 26.10.2018 р.
- Загнибіда Р.П. Методичні рекомендації «Професійне самовдосконалення майбутнього менеджера туризму в позааудиторній діяльності». Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 82537. Дата реєстрації – 26.10.2018 р.
- Загнибіда Р.П. Навчально-методичний посібник «Технологія продукції ресторанного господарства». Лабораторний практикум. / Загнибіда Р.П., Лояк Л.М./ Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 94371. Дата реєстрації – 12.2019 р.
- Загнибіда Р.П. Навчально-методичний посібник «Етнічні кухні» / Загнибіда Р.П., Польова Р.П. / Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір. – № 94372. Дата реєстрації – 02.12.2019 р.
Матеріали та тези доповідей конференцій, інші наукові статті:
- Загнибіда Р.П., Гуменюк Г.М. Перспективи розвитку етнічного туризму на Прикарпатті. Рекреаційний потенціал Прикарпаття: історія, сучасний стан, перспективи: матеріали наук.-практ. конф. (Івано-Франківськ – Яремче, 20–22 груд. 2010 р.). Івано-Франківськ. «Фоліант», 2010. С. 81–86.
- Загнибіда Р.П. Самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму в позанавчальній діяльності. Освіта дорослих як фактор соціалізації і соціального захисту окремих категорій населення : Мат. Міжнар. н.-п. конф. (Черкаси, 15–16 лют. 2011 р.). Черкаси, 2011. С. 46–48.
- Загнибіда Р.П. Акмеологічні аспекти формування самосвідомості майбутніх менеджерів туризму в умовах ВНЗ. Акмеологія – наука ХХІ століття: підвищення якості освіти і розвиток професіоналізму : Мат. Міжнар. н.-п. конф. (Черкаси – Добрич-Албена, 25 верес. – 2 жовт. 2011 р.). Черкаси: ПП Чабаненко, 2011. С. 37–40.
- Загнибіда Р.П. До проблеми самовдосконалення майбутніх фахівців для сфери туризму в позанавчальній діяльності. Рекреаційний потенціал Прикарпаття: історія, сучасний стан, перспективи: матеріали Міжнар. наук. конф. (Івано-Франківськ – Яремче, 19-21 жовт. 2011 р.). Івано-Франківськ: «Фоліант», 2011. С. 164–170.
- Загнибіда Р.П. Про роль комунікативної компетентності майбутніх менеджерів туризму. Освіта дорослих як фактор розвитку дорослої людини в умовах сучасних соціальних змін : Мат. Міжнар. н.-п. Інтернет-конф. (Черкаси, 21–23 берез. 2012 р.). Черкаси, 2012. С. 65–68.
- Загнибіда Р.П. Професійне самовдосконалення майбутніх менеджерів туризму в аспекті акмеологічного підходу. Підвищення якості освіти і розвиток професіоналізму в умовах сучасних соціально-економічних змін : Мат. Міжнар. н.-п. конф. (Україна – Болгарія, 19–28 верес. 2012 р.). Черкаси: ППЧабаненко, 2012. С. 83–86.
- Загнибіда Р.П. Акмеологічні аспекти формування самосвідомості майбутніх фахівців сфери обслуговування в умовах ВНЗ. Готельно-ресторанний бізнес : інноваційні напрями розвитку: Мат. міжнар. н.-п. конф. (Київ, НУХТ,25–27 березня 2015). Київ, 2015. С. 262–264.
- Загнибіда Р.П. Професійне самовдосконалення майбутніх фахівців сфери обслуговування. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації : Тези доп. ІІ міжнар. н.-п. конф. (Київ, 23 квітня 2015). Київ, 2015. Т. 1. С. 71–76.
- Загнибіда Р. П., Л.М. Лояк Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства у м. Івано-Франківську. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі”. (Київ, НУХТ, 22-23 березня 2017). Київ, 2017. С. 11-13.
- Загнибіда Р. П. Культура спілкування фахівців сфери готельно-ресторанного господарства. Збірник статей: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Культура і готельно-ресторанна справа Українських Карпат: історія та сьогодення». (Івано-Франківськ, 5-6 грудня 2017) . Івано-Франківськ. С.70-76.
- Загнибіда Р. П. , Лояк Л. М. Регіональні аспекти інноваційного розвитку підприємств у сфері ресторанного бізнесу. II International scientific conference Economy and Management: Modern Transformation in the Age of Globalization.( Klaipeda, Lithuania: Baltija Publishing, March 23, 2018). Клайпеда, Литва . С. 125-128.
- Загнибіда Р. П. Вплив культури обслуговування на розвиток ресторанного господарства. Матеріали ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання». (Черкаси, 22-23 березня 2018 ). Черкаси. С. 52-56.
- Загнибіда Р. П. Розвиток ділового туризму в Івано-Франківську. Реалії та перспективи розвитку індустрії гостинності в умовах інтеграційних процесів: тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції. Мукачево: РВВ МДУ, 2019. C.25-27.
- Загнибіда Р. П., Лояк Л. М. Формування комунікативних навиків у фахівців готельно-ресторанного господарства. Матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання»: 19–20 березня 2020 року, м. Черкаси [Електронний ресурс] : у 2-х томах / М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Т. 1. Черкаси: ЧДТУ, 2020. С.32-35.
- Загнибіда Р. П., Глібко І. І. Удосконалення якості послуг у готельно-ресторанному господарстві. Рекреаційно-туристичний потенціал регіонів України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку : матеріали ІV Всеукр. наук.-практ. інтернетконференції (м. Луцьк, 14–15 травня 2020 р.). Луцьк: Терен, 2020. С. 75-79.
ВИКЛАДАЦЬКИЙ СТАЖ – з 2007 р. (останні 5 років):
• Організація ресторанного господарства (2014 – 2018);
• Культура готельно-ресторанного господарства (2016 – донині);
• Організація готельного і ресторанного господарства (2018– донині);
• Кулінарне мистецтво (2018– донині);
• Барна справа (2016, 2018– донині);
• Етнічні кухні (2014, 2015);
• Технологія продукції ресторанного господарства (2017– донині);
• Документоведення в ГРС. (2019– донині);
НАУКОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ ДОСВІД:
Участь у науково-дослідній тематиці кафедри:
Стажування (підвищення кваліфікації) (останні 5 років):
– Львівський торговельно-економічний університет, Довідка № 34/14 від 30.11.2014 р. (Організація ресторанного господарства. Етнічні кухні. Барна справа. Культура готельно-ресторанної справи);
– –Університет менеджменту м. Варна, Болгарія. Сертифікат № 25 від 06.07.2015 р. («Удосконалення управління вищою освітою»).
– Зкордонне стажування в країні, яка входить до ЄС. Земантія коледж (ВНЗ 4 рівня акредитації), Литва, м. Рітавас. (5,0 кредитів – 150 год), Сертифікат № 149 від 06.05.2016 р.
– Університет менеджменту м. Варна, Болгарія . Сертифікат № 15 від 15.07.2017 р. («Болонський процес – процес зближення і гармонізації системи освіти країн Європи»).
E-mail: raisa.zagnubida@pnu.edu.ua
Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника