Програмові вимоги до державної атестації
Питання з дисципліни «Бізнес-планування»
- Поняття бізнес-плану, мета, завдання, його розробки.
- Принципи бізнес-планування.
- Види бізнес-планів, їх характеристика.
- Методики розробки бізнес-плану та особливості їх застосування у практичній діяльності.
- Бізнес-план нового будівництва.
- Бізнес-план фінансового оздоровлення підприємства.
- Бізнес-план реорганізації підприємства.
- Бізнес-план інноваційного проекту.
- Особливості розробки бізнес-плану реконструкції закладу.
- Вимоги до техніко-економічне обґрунтування проекту.
Питання з дисципліни «Економіка підприємства»
- Поняття підприємства, його основні види.
- Особливості створення підприємства.
- Загальний порядок ліквідації підприємства.
- Поняття персоналу, його класифікація.
- Форми і системи оплати праці на підприємстві.
- Поняття амортизації, методи нарахування амортизації об’єкта основних засобів.
- Поняття зносу, методи його розрахунку.
- Поняття собівартості продукції.
- Поняття конкурентоспроможності продукції і методи її оцінки.
- Поняття доходу та прибутку як основних показників виробничо-господарської діяльності.
Питання з дисципліни «Маркетинг ГРГ»
- Цінові стратегії маркетингу.
- Методи ціноутворення ГР послуг.
- Маркетингові комунікації.
- Особливості прямого маркетингу.
- Маркетингова інформаційна система.
- Структурні елементи маркетингового дослідження.
- Методи маркетингових досліджень.
- Етапи розробки маркетингового плану.
- Управлінські концепції маркетингу ГРГ.
- Види маркетингу ГРГ.
Питання з дисципліни «Менеджмент ГРГ»
- Поняття менеджмент, менеджер, керівник, управлінець.
- Менеджерська діяльність на підприємствах готельного бізнесу.
- Види організаційних структур.
- Напрями здійснення розподілу праці у структурі управління готелем.
- Фактори рівнів та якості управління менеджментом готелю.
- Основні принципи менеджменту.
- Функції менеджменту на підприємствах ГРГ.
- Формування корпоративної культури на підприємстві сфери послуг(готелі, ресторан.)
- Мотивація і стимулювання в готельно-ресторанному бізнесі.
- Проектування організаційних структур ГРГ.
Питання з дисципліни «Організація готельного господарства»
- Нормативно-правове регулювання готельної індустрії.
- Характеристика основних типів засобів розміщення.
- Сучасний підхід до класифікації підприємств готельного господарства.
- Класифікація підприємств готельного господарства в Україні.
- Функціональна організація приміщень підприємств готельного господарства.
- Організація приміщень житлової групи.
- Організація приміщень нежитлової групи.
- Організація і управління готельними підприємствами.
- Організація і управління якістю послуг у готелях.
- Додаткові готельні послуги як показники якості, конкурентоспроможності та культури обслуговування.
- Механізм та особливості формування тарифів на готельні послуги.
- Організація роботи служби прийому, розміщення та обслуговування.
- Технологія прийому та розміщення туристів у засобах розміщення.
- Організація обслуговування на житлових поверхах.
- Організація надання додаткових послуг у підприємстві готельного господарства.
- Організація інформаційного обслуговування в підприємстві готельного господарства
- Організаційні форми обслуговування у підприємствах ресторанного господарства при засобах розміщення.
- Організація матеріально-технічного постачання в готельному господарстві.
- Особливості організації праці у підприємстві готельного господарства.
- Робочий час працівників підприємства готельного господарства.
- Нормування праці в підприємствах готельного господарства.
- Тенденції розвитку світового готельного господарства.
- Характеристика різних типів номерів.
- Сутність технологічного процесу виробництва готельних послуг.
- Основні вимоги до організації прийому і обслуговування вітчизняних і іноземних туристів в Україні.
Питання з дисципліни «Організація ресторанного господарства»
- Види та характеристика форм організації виробництва у ресторанному господарстві.
- Характеристика виробничих процесів за їх видами.
- Основні типи закладів ресторанного господарства та їх характеристика.
- Характерисика виробничо-торговельної структури закладів ресторанного господарства.
- Основні правила роботи закладів ресторанного господарства.
- Особливості розробки меню для різних типів закладів ресторанного господарства.
- Види меню та їх характеристика.
- Комплекс послуг закладів ресторанного господарства.
- Документальне оформлення денної виробничої програми.
- Основні принципи та особливості постачання закладів ресторанного господарства в сучасних умовах.
- Основні способи подавання страв.
- Класифікація видів, методів та форм обслуговування споживачів у закладах ресторанного господарства.
- Вимоги щодо етичних норм поведінки обслуговуючого персоналу в закладах ресторанного господарства.
- Особливості подавання холодних закусок.
- Особливості подавання других страв.
- Особливості подавання перших страв.
- Особливості подавання гарячих закусок.
- Особливості подавання других страв.
- Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства при готелях.
- Класифікація бенкетів та прийомів.
- Особливості підготовки банкету за столом з повним обслуговуванням офіціантами.
- Техніка подавання солодких страв, кондитерських виробів.
- Особливості підготовки банкету із частковим обслуговуванням офіціантами.
- Правила підбору та техніка подавання алкогольних напоїв.
- Особливості підготовки банкету-фуршет.
Питання з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства»
- Характеристика способів теплової кулінарної обробки продуктів.
- Технологія виробництва гарячих і холодних напоїв.
- Технологія виробництва гарячих солодких страв.
- Технологія виробництва холодних солодких страв.
- Технологія виробництва солодких і холодних супів.
- Технологія виробництва заправних супів.
- Технологія виробництва страв з смаженої і запеченої риби.
- Технологія виробництва страв з вареної і припущеної риби.
- Нормативно-технологічна документація для виробництва кулінарної продукції.
- Технологія виробництва соусів, їх класифікація.
- Технологія виробництва смажених страв з м’яса.
- Загальні правила виробництва страв з птиці.
- Загальні правила запікання овочів. Технологія приготування страв із запечених овочів.
- Технологія виробництва страв із кисломолочного сиру.
- Класифікація борошняних страв і виробів.
- Загальні правила варіння овочів. Технологія приготування страв із відварених овочів.
- Технологія виробництва страв з відварного м’яса.
- Технологія виробництва страв з тушкованого м’яса.
Питання з дисципліни «Товарознавство»
- Стандартизація і сертифікація продовольчих товарів.
- Матеріали та види упаковки і тари.
- Транспортування харчових продуктів.
- Умови зберігання харчових продуктів.
- Товарознавча класифікація злаків та продуктів із злакових культур.
- Товарознавча класифікація фруктів.
- Товарознавча класифікація овочів.
- Товарознавча класифікація молока та молочних продуктів.
- Товарознавча класифікація м’яса та м’ясних продуктів.
- Товарознавча класифікація риби та морепродуктів.
- Товарознавча класифікація яєць.
- Товарознавча класифікація харчових жирів.
- Товарознавча класифікація прянощів і приправ.
- Товарознавча класифікація цукру, меду та солодких речовин.
- Товарознавча класифікація безалкогольних напоїв.
- Товарознавча класифікація смакових товарів.
- Критерії оцінки споживчої цінності харчових продуктів.
Питання з дисципліни «Управління якістю продукції та послуг в ГРС»
- Способи та методи оцінки якості.
- Методи визначення значень показників властивостей продукції та послуг (хімічні,фізичні, фізико-хімічні, мікробіологічні).
- Методи лабораторного контролю в досягненні якості продукції та послуг.
- Проблема якості продукції та послуг на сучасному етапі.
- Фактори, що впливають на якість. Формування якості продукції та послуг.
- Механізм управління якістю.
- Системний підхід до управління якістю.
- Правові аспекти забезпечення якості продукції, послуг.
- Державний захист прав споживачів продукції та послуг в Україні.
- Перелік та вимоги до нормативної документації на продукцію ресторанного господарства.
Питання з дисципліни «Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства»
- Обладнання для варіння страв. Їх будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки
- Машини і механізми для обробки м’яса і риби. М’ясорубка. Її будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Машини і механізми для збивання тіста і кремів. Збивальна машина. Її будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Машини і механізми для обробки овочів. Картоплечистки, їх будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Електронні контрольно-касові машини. Функціональні і фіскальні можливості електронного контрольно-касового апарату
- Машини і механізми для замішування тіста. Тістомісильна машина. Її будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Машини і механізми для протирання овочів. Протирочна машина. Її будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Машини і механізми для нарізки овочів. Універсальна овочерізка. Її будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Машини і механізми для подрібнення м’яса і риби. Їх будова, використання, правила експлуатації і техніки безпеки.
- Обладнання для приготування кави. Експрес-кавоварки. Їх будова, використання правила експлуатації і техніки безпеки.
Питання з дисципліни «Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства»
- Основні завдання проектування закладів ГРГ
- Головний принцип організації внутрішнього простору.
- Вхідна група приміщень. Дати перелік приміщень вхідної групи.
- Види конструктивних схем будівель ГРГ.
- Види перекриття. Особливості утепленого перекриття.
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
І. Технологія та організація готельного і ресторанного господарства
- Бойко М.Г. Організація готельного господарства : підручник. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. 494 с.
- Гуменюк В.В. Туризм та готельно-ресторанна справа : Економіка, ціноутворення, економічний аналіз, бізнес-планування : Посібник-практикум для самостійної та індивідуальної роботи студентів. Івано-Франківськ : ЦІТ «Плай», 2011. 200 с.
- Карпенко П.О. Основи раціонального і лікувального харчування. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2011. 504 с.
- Клапчук В.М. Управління якістю продукції і послуг у готельно-ресторанному господарстві : Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2013. 190 с.
- Лабій Ю.М. Харчова хімія : Навчальний посібник. Івано-Франківськ, 2011. 104 с.
- Лояк Л.М. Організація ресторанного господарства : Методичні рекомендації до виконання курсової роботи дисципліни. Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 65 с.
- Мазаракі A.A. Проектування готелів : навч. посіб. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. 384 с.
- Мазараки A.A. Знаменитые украинские блюда. К. : 2012. 312 с.
- Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства : підручник для вузів. К. : Центр навч. літ-ри, 2011. 584 с.
- Польова Л.В. Методичні рекомендації з курсу «Етнічні кухні». Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 104 с.
- Польова Л.В. Методичні рекомендації з курсу «Кухні народів світу». Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 81 с.
- Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания. К. : А.С.К., 2001. 656 с.
ІІ. Інженерно-технічне забезпечення діяльності підприємств
готельного і ресторанного господарства, санаторно-курортних закладів
- Андрухів Я.М. Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства : навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2013. 290 с.
- Богославець І.М. Інженерна графіка : предмет, методи : Навчально-методичний посібник для студентів галузі знань 1401 «Сфера обслуговування» напряму підготовки 6.140101 «Готельно-ресторанна справа». – Івано-франківськ, 2014. 113 с.
- Желібо Є.П. Безпека життєдіяльності : підручник. К. : Каравела, 2008.
- Карпенко П.О. Основи раціонального і лікувального харчування. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2011. 504 с.
- Корзун В.Н. Гігієна харчування : підручник. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. 236с.
- Мазаракі A.A. Проектування закладів ресторанного господарства : навч. посіб. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2010. 307 с.
- Мазаракі A.A. Проектування готелів : навч. посіб. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. 384 с.
- Мендела І.Я. Методичні рекомендації з дисципліни «Стратегічний маркетинг». Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 64 с.
- Мендела І.Я. Методичні рекомендації з дисципліни «Управління проектами». Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 50 с.
- Мендела І.Я. Стратегічне управління : Навч.-метод. посібник. Івано-Франківськ : Вид-во «Фоліант», 2012. 114 с.
- Мендела І.Я. Стратегічний маркетинг : Навч.-метод. посібник. Івано-Франківськ : Вид-во «Фоліант», 2012. 102 с.
- Ткачук К.Н. Основи охорони праці. К. : Основи, 2011. 480 с.
- Шаповал C.JI. Громадське будівництво : курс лекцій. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. 208 с.
- Шаповал С.Л. Устаткування закладів ресторанного господарства. Механічне устаткування. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2010.
ІІІ. Управління підприємствами готельного і ресторанного господарства,
санаторно-курортними закладами
- Гуменюк В.В. Туризм та готельно-ресторанна справа : Економіка, ціноутворення, економічний аналіз, бізнес-планування : Посібник-практикум для самостійної та індивідуальної роботи студентів. Івано-Франківськ : ЦІТ «Плай», 2011. 2000 с.
- Економіка підприємства : підручник. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005.
- Клапчук В.М. Курортна справа : організація, територіальне планування, система управління: Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2013. 400 с.
- Клапчук В.М. Основи санаторно-курортної справи : Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 136 с.
- Клапчук В.М. Світовий туризм і готельне господарство : Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 143 с.
- Клапчук В.М. Туризм і готельне господарство світу та України : історія та сучасний стан, тенденції і моніторинг : Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2013. 408 с.
- Клапчук В.М. Туризм і курортне господарство Галичини : монографія / Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Івано-Франківськ : Фоліант, 2012. 224 с.
- Клапчук В.М. Управління якістю продукції і послуг у готельно-ресторанному господарстві : Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Фоліант, 2013. 190 с.
- Король С.Я. Бухгалтерський облік у готельному господарстві. К., 2005. 353 с.
- Мельниченко C.B. Менеджмент підприємства туристичної індустрії : навч.-метод. посіб. для самост. вивчення дисц. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. 218 с.
- Мендела І.Я. Аналіз діяльності підприємств туризму: навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Вид-во «Фоліант», 2014. 112 с.
- Мендела І.Я. Економіка підприємства: навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Вид-во «Фоліант», 2014. 114 с.
- Мендела І.Я. Методичні рекомендації з дисципліни «Інноваційні технології в готельно-ресторанній справі». Івано-Франківськ : Фоліант, 2011. 46 с.
- Мендела І.Я. Методичні рекомендації з дисципліни «Макроекономіка». Івано-Франківськ : Фоліант, 2011. 50 с.
- Мендела І.Я. Методичні рекомендації з дисципліни «Стратегічне управління». Івано-Франківськ : Фоліант, 2011. 48 с.
- Мендела І.Я. Мікроекономіка : навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : «Фоліант», 2013. 112 с.
- Мендела І.Я. Статистика: навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ : Вид-во «Фоліант», 2014. 102 с.
- П’ятницька Г.Т. Менеджмент ресторанного господарства : навч. посіб. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. 374 с.
- Ткаченко Т.І. Економіка готельного господарства і туризму : навч. посіб. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005.
- Шаповал М.І. Менеджмент якості : підручник. К. : Знання, 2007. 471 с.
Затверджено на засіданні кафедри готельно-ресторанної та курортної справи (протокол № 8 від 28 січня 2019 р.)
Завідувач кафедри,
д.і.н., професор
В.М. Клапчук